torstai 7. maaliskuuta 2013

Italialainen vuokaleipä



Olen vuosien varrella tehnyt tätä leipää useaan otteeseen. Täytteitä voi vaihdella mielen ja kaappien kätkötilanteen mukaan. Tällä kertaa käytin useampia jauhoja kuin ohjeessa, koska jostain syystä kaikista jauhoista oli jäljellä vain pussin pohjat! Hyvää tuli näinkin! :) Leipä on oivallinen seuralainen keitoille ja salaateille, mutta maistuu kyllä vaikka sellaisenaankin. En muista enää, mistä olen ohjeen alunperin ottanut, koska siitä on jo useampi vuosi aikaa. 


Italialainen vuokaleipä

2 kpl 

Taikina:
5 dl vettä
2 tl suolaa
1 tl sokeria
50 g hiivaa
5 dl hiivaleipäjauhoja
7 dl vehnäjauhoja
½ dl oliiviöljyä

Täyte:
1 sipuli 
2 valkosipulinkynttä
1 ½ dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 dl hienonnettuja oliiveja
2-3 tl oreganoa
mustapippuria
3 rkl oliiviöljyä
nippu basilikanlehtiä

  1. Mittaa kulhoon kädenläpöinen vesi, suola ja sokeri. Ripottele joukkoon tuore hiiva ja sekoita kunnes hiiva on liuennut veteen. Lisää vähän kerrallaan hiivaleipäjauhoja ja sitten vehnäjauhoja. Sekoita loppupuolella joukkoon oliiviöljy. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se osaan jauhoista, lisää veden joukkoon ja toimi muuten samoin. 
  2. Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
  3. Kuullota paistinpannulla sipuli ja valkosipuli. Anna jäähtyä. Pilko joukkoon aurinkokuivatut tomaatit ja oliivit. Lisää oregano, mustapippuri, oliiviöljy ja basilikanlehdet.
  4. Kauli taikina tasaiseksi, n. ½ cm paksuiseksi levyksi. Levitä päälle täyte ja kääri tiukaksi rullaksi. Jätä saumakohta alimmaiseksi. Jaa rulla kahteen osaan ja nosta ne leipävuokiin. Voit paistaa myös ilman vuokia, jos et sellaisia omista. 
  5. Paista 175 asteisessa uunissa n. 45 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun se on saanut kauniin vaaleanruskean sävyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti