lauantai 1. elokuuta 2015

Täydellinen pizzapohja







Olen viime aikoina keskustellut jo useamman ihmisen kanssa täydellisestä pizzapohjasta. Selasin blogia ja huomasin, että en olekaan tänne jakanut vielä omia vinkkejäni! 
Meillä harvemmin nykyään tehdään pizzaa, mutta silloin kun tehdään niin käytän aina tätä ohjetta pohjassa. Resepti on alunperin durumjauhopussin kyljestä. Pohjasta tulee ihanan ohut ja rapea. Taikinaa on myös paljon helpompi käsitellä kuin tavallisiin vehnäjauhoihin tehtyä. Vielä kun olisi leivinuuni, missä paistaa pizza, niin olisi täydellistä. Ilman sitä täytyy tyytyä näihin vinkkeihin:

1. Minä aloitan pitsan teon aina tomaattikastikkeen valmistamisella. Yksinkertaisimmillaan kaadan kattilaan purkin tomaattimurskaa ja pikku purkin tomaattipyrettä. Sekaan vielä maun mukaan yrttejä, valkosipulia, mausteita (suola, pippuri, paprikajauhe jne). Annetaan kiehua hiljalleen 20-60min. Tästä riittää kastiketta kahteen pellilliseen.
2. Seuraavaksi valmistan pohjan kohoamaan. (Ohje lopuksi)
3. Sillä aikaa valmistelen täytteet. Täytteiden suhteen vain mielikuvitus on rajana. Minun lempitäytteeni ovat tällä hetkellä ilmakuivattu kinkku, bufala mozzarella ja rucola (joka lisätään vasta kypsän pitsan päälle). Lapset tykkäävät jauhelihasta, ananaksesta ja tomaatista seka aurajuustosta. Täytteitä ei kannata ahnehtia liikaa yhteen pitsaan, jotta lopputuloksesta ei tule liian vetinen. Itse tykkään laittaa juuston ennen täytteitä, mutta lapset taas haluavat sen päällimmäiseksi. 
4. Olennaista on se, että uunipelti laitetaan uuniin kuumenemaan ennen pitsan paistamista! Näin pohja pääsee heti kypsymään ja siitä tulee rapea. 

Tässä sitten vielä se itse resepti:

Pizzapohja

1 iso tai 2-4 pienempää

dl vettä
15 g hiivaa (⅓ pkt)
½ tl suolaa
2 rkl öljyä
n.3 dl     durumvehnäjauhoja

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. 
  2. Lisää suola, öljy ja durumvehnäjauhot. 
  3. Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi. 
  4. Kauli taikinasta leivinpaperille yksi iso (uunipellillinen) tai 2-4 pienempää pizzapohjaa. Kauli pohja niin ohueksi kuin mahdollista. Kohota pohjat ja lisää haluamasi täytteet. 
  5. Laita tyhjät pellit uuniin ja kuumenna uuni 250-asteiseksi. Siirrä pizzat pellille ja paista uunin keskitasolla kypsäksi 12-15 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti