keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Kurpitsapiirakka




Joku aika sitten tuli tehtyä heräteostoksia ruokakaupassa. Oli niin herkullisen näköisiä kurpitsoja tarjolla, että pakkohan sellainen oli itsellekin ostaa! En ole ikinä tehnyt kurpitsasta mitään, joten ihan hyvät oli lähtökohdat. Ensimmäisenä tuli mieleen amerikkalainen pumpkin pie. En ole tosin sitäkään koskaan syönyt, mutta ei se mitään, ajatuksena herkullinen!;) Joten ei muuta kuin tuumasta toimeen. Yritin valikoida kohtuullisen kokoisen kurpitsan, mutta sekin painoi reilun 3 kg. Googlailin netistä mitä kaikkea kurpitsasta voi tehdä. Päädyin sitten lopulta sellaiseen ratkaisuun, että valmistin koko kurpitsan soseeksi ja annostelin pakkaseen sopivan kokoisiin astioihin (3-6dl). Niistä voi sitten tehdä piirakan lisäksi esim. keittoa. Varsinainen piirakka on saanut vaikutteita useammasta ohjeesta. Kurpitsapiirakka on parhaimmillaan jäähtyneenä, joten kannattaa valmistaa se hyvissä ajoin.

Ensin pitää tietysti valmistaa se sose (tai ostaa jostain valmiina):

Kurpitsasose

Kurpitsasoseen valmistus on yksinkertaista. Kuori, kuutioi ja keitä kurpitsa pienessä vesitilkassa. Hyvä suhde on 1 dl vettä 1 kg kurpitsaa kohden. Kun kurpitsa on kypsää, soseuta se hienoksi. Kurpitsansiemenet kannattaa myös ottaa talteen ja paahtaa herkulliseksi lisukkeeksi salaattiin. Minäkin tein näin, mutta siemenet unohtuivat hieman liian kauaksi aikaa uuniin ja nehän sitten kuivuivat vähän liikaakin... ;)

Sitten varsinainen piirakkaohje tulee tässä:

Kurpitsapiirakka

Pohja:
100 g kylmää voita kuutioina
1 ½ rkl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl kylmää vettä

Täyte:
2 kananmunaa
3 dl kypsää kurpitsasosetta
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
½ tl inkivääriä
1/4 tl neilikkaa
ripaus suolaa
1 dl kermaa

  1. Sekoita kylmä voi, sokeri ja vehnäjauhot murumaiseksi joko käsin nyppimällä tai yleiskoneessa.
  2. Lisää lopuksi jääkylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Varo sekoittamasta liikaa.
  3. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija n. 25 cm). Siirrä pohja jääkaappiin odottamaan.
  4. Sekoita kananmunat ja kurpitsasose keskenään. Lisää joukkoon fariinisokeri, mausteet sekä kerma.
  5. Kaada kurpitsaseos pohjataikinalle ja paista 200 asteisen uunin alatasossa noin 40 minuuttia tai kunnes kurpitsatäyte on hyytynyt.
  6. Anna piirakan jäähtyä ja tarjoa sellaisenaan tai vaniljakastikkeen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti