sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Maailman paras piirakka







Oivoi, juhannuksena 2013 sain maistaa tätä piirakkaa ensimmäisen kerran ystäväni tekemänä ja sen jälkeen en ole juurikaan muilla ohjeilla makeita piirakoita tehnyt! Olen tehnyt vain pieniä muutoksia alkuperäiseen ohjeeseen (täällä), joka tunnetaan nimellä Maisemakahvilan raparperipiirakka. Itse tykkään tehdä tämän kakkuvuoassa, jolloin piirakasta tulee ihanan korkea ja kakkumainen. Silloin paistoaikaa saa lisätä ainakin 10 minuuttia, jotta sisuskin ehtii kypsyä. Ja tykkään jättää sisuksen pehmeäksi. Aivan taivaallista kertakaikkiaan! Tähän sopii raparperit, mustikat, viinimarjat ja omena+kaneli todella hyvin! 


Maailman paras marjapiirakka


Muruseos:
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voisulaa

Pohja:
noin 2/3 muruseoksesta
2 dl piimää
1      kananmuna

Täyte:
1 l marjoja/raparperinpaloja/omenalohkoja
250 g maustamatonta rahkaa
250g vaniljarahkaa
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria
(kanelia, jos teet omenapiirakkaa)

Pinnalle:
noin 1/3 muruseoksesta

  1. Jos teet omenapiirakkaa, aloita tästä: Kuori ja lohko omenat. Paista omenalohkoja kevyesti voin, kanelin ja sokerin kanssa pannulla. Anna hautua pannulla pohjan teon ajan. Sekoita välillä.
  2. Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Jaa seos kahteen eri kulhoon. Käytä 2/3 muruseoksesta pohjataikinaan. Jätä kolmannes pinnalle ripoteltavaksi.
  3. Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna. Levitä seos leivinpaperilla peitetylle uunipannulle. Jos haluat korkeamman, käytä kakkuvuokaa. 
  4. Ripottele pohjataikinan päälle noin litra raparperi- tai omenapaloja, myös marjat kuten mustikka, puolukka, karviaiset tai herukat käyvät.
  5. Sekoita rahkat, sokeri,munat ja vaniljasokeri. Kaada seos piirakan päälle. Ripottele lopuksi muruseosta pinnalle ja paista piirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
  6. Piirakan kanssa voi tarjota vaniljakastiketta tai jäätelöä.

1 kommentti: