sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Lisää pataleipää
Pataleipä on muodostunut melkoiseksi hitiksi meidän perheessä. Aiempi postaus löytyy täältä: klikklik. Olen kokeillut jo useampaa eri versiota. Ihana leipä, kun voi vain nakella kaikkien jauho- ja siemenpussien jämät sekaisin ja unohtaa vuorokaudeksi ennen uuniin nakkaamista. Tämän kyseisen leivän ohjeen haluan jakaa, koska tämä on ollut melkoinen suosikki varsinkin lasten mielestä. Armoton raati totesi leipää syödessä näin: "äiti, tämä sun tekemä leipä on niiiin hyvvää!" Ei lisättävää. Kokeilkaa ihmeessä!:)


 Pataleipää karpaloilla


3 dl spelttijauhoja
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl kuorittuja auringonkukan siemeniä
½ tl kuivahiivaa tai herneen
kokoinen pala tuorehiivaa
4 dl vettä
 
Lisäksi
rypsiöljyä

  1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.
  2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä, mutta kääntele se palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
  3. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen, 2–3 litran uunipata ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
  4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti.
 
Vinkit: Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä leivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa. Itse en kaatanut taikinaa jauhoitetulle alustalle, vaan kaadoin jauhot suoraan kulhoon ja pyöräytin nopeasti palloksi (=vähemmän tiskiä ;)). Kulhon pitää olla riittävän suuri, jotta onnistuu helposti näin.

2 kommenttia: