maanantai 6. tammikuuta 2014

Kandeeratut kukat

Apua, Pullanmuru täyttää muutaman kuukauden päästä jo 1 vuoden! Niin se aika rientää. Sitä odotellessa voidaan fiilistellä vähän ristiäiskuvilla viime kesältä. Ajattelin ensin, että laitan tähän jo ensi kesää ajatellen muistiin tuon kukkien kandeerauksen eli sokeroinnin, mutta päätin samalla laittaa muutaman muunkin kuvan mukaan.:) Ensimmäisessä kuvassa on ristiäisten tarjoilut, parissa seuraavassa vadelmasacherkakku, jossa koristeena kandeerattuja kukkia. Alimpana vielä mangojuustokakku. Kandeerauksesta löysin Kinuskikissalta selkeän ohjeen, joka nyt myös tässä:

Kandeeratut eli sokeroidut kukat


Kesäkukat saa vangittua loistoonsa kandeerauksen avulla ja käytettyä kakkujen koristeena, kun luonnon kukinta-aika on jo ohitse.
Syötäviä kukkia ovat mm. orvokit, krassit, kääpiöesikot ja puna-apilat. Syötävien kukkien kanssa kannattaa olla tarkkana; joistain kukista vain terälehdet kelpaavat syötäviksi ja kukissa on myös lajikohtaisia eroja. Syötäviä lehtiä saa mm. apilasta, mansikasta ja yrteistä (minttu, basilika, sitruunamelissa).
Luonnosta ja omasta puutarhasta poimitut kukat ovat varmasti puhtaita eivätkä sisällä torjunta-aineita.
Valkuaisella tehdyllä kandeerauksella kukat säilyvät noin viikon. 
Säilytä kukat huoneenlämmössä kannellisessa rasiassa.

Tarvikkeet:
valkuaista
erikoishienoa Siro-sokeria
pensseli
leivinpaperia
(sirotin)


  1. Huuhtele kukat kylmällä vedellä. Katkaise kukka varren yläosasta.
  2. Erottele valkuainen laakeaan astiaan ja vatkaa haarukalla kevyesti rakenne rikki.
  3. Kasta kukka valkuaiseen. Kandeerauksessa on tärkeää huolehtia siitä, että valkuaista tulee joka kohtaan, sillä tämä estää kukan lakastumisen.
  4. Pyyhi siveltimellä ylimääräiset valkuaiset terälehtien päältä, muuten sokerikerroksesta tulee liian paksu. Varmista samalla, että valkuaista on joka kohdassa – myös terälehtien alapuolella.
  5. Voit käsitellä kukkia valkuaisella ison määrän kerrallaan ennen kuin etenet sokerointiin.
  6. Kasta kukka hienoon Siro-sokeriin. Tasaisemman ja ohuemman sokerikerroksen saat käyttämällä sokeroimiseen sirotinta (voit valjastaa käyttöön esimerkiksi vanhan maustepurkin).
  7. Laita kukat uunipellille leivinpaperin päälle.
  8. Anna kukkien/lehtien kuivua huoneenlämmössä vähintään seuraavaan päivään. Nopeammin saat koristeet kuivatettua nostamalla pellin uuniin miedolle lämmölle (n. 30 asteeseen), kunnes koristeet ovat kovettuneet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti