maanantai 7. maaliskuuta 2016

Kaltatut ruissämpylät



Oletko koskaan kokeillut kaltata jauhoja ennen taikinaan lisäämistä? Itse kokeilin nyt ensimmäistä kertaa ja todellakin aion tehdä näin myös toistekin! Pilttitossun sanoja lainaten: "Äiti nämä sämpylät on niiiin hyviä, että mä sulan! Näitä sun pitää tehdä toistekin!" Kalttauksen ansiosta leivistä tulee ihanan meheviä. Tämä ohje on uusimmasta Leivotaan-lehdestä (2/2016), mutta vastaavia olen nähnyt muuallakin. Itse käytin nestettä enemmän kuin ohjeessa oli, koska tykkään jättää taikinan melko löysäksi, jotta leivästä tulee entistä pehmeämpää. Laitan tähän kuitenkin alkuperäiset mitat, voit lisätä nestettä halutessasi.


Kaltatut ruissämpylät


6 kpl

Kalttaus
3 dl vettä (laitoin 4 dl)
2 dl karkeita ruisjauhoja

25 g hiivaa
3 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
9-10 dl vehnäjauhoja (itse käytin puolet täysjyväjauhoja)

  1. Kalttaus: Kiehauta vesi kattilassa. Käänny levy pois päältä ja sekoita ruisjauhot veteen. Anna seoksen tekeytyä noin tunti kannen alla.
  2. Murenna hiiva kulhoon. (kuivahiiva lisätään jauhojen sekaan). Lisää vesi ja sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää öljy, suola, kaltatut ruisjauhot ja vehnäjauhot vähän kerrallaan. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi ja alusta voimakkaasti muutama minuutti. Anna taikinan nousta tunti liinan alla. 
  3. Jaa taikina kuuteen osaan. Muotoile palat pyöreiksi palloiksi leivinpaperoidulle pellille. Siivilöi päälle hiukan vehnäjauhoja. Painele taikinapallot pyörylöiksi, joiden halkaisija on noin 12 cm. Tee jauhoitetuin käsin pyörylöiden keskelle reiät, joiden halkaisija on noin 3 cm. Pistele leipiä haarukalla. Kohota leipiä uudelleen liinan alla noin 30 minuuttia. 
  4. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista leipiä uunin keskitasolla 9-12 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti