torstai 16. heinäkuuta 2015

Raparperihyve vaniljakastikkeella





Meillä on leivottu tänä keväänä ja kesänä paljon raparperileivonnaisia - kiitos naapureiden! :) Omien raparperien lisäksi saimme parilta naapurilta raparperia. Tykkään kyllä kovasti sen happamasta mausta, joten ihanaa, että sitä kerrankin on riittänyt ihan kunnolla.
Tässä leivonnaisessa yhdistyy raparperin kirpakkuus, marengin ilmavuus ja aidon vaniljakastikkeen täyteläinen makeus. Suussasulavaa! Yhdistelin eri ohjeita ja lopputulos oli oikein maukas. Pohjaksi kävisi hyvin myös murotaikina. 


Raparperihyve vaniljakastikkeella



Pohja
140 g vehnäjauhoja
ripaus suolaa
115 g voita/margariinia
1 pieni kananmuna
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 rkl sitruunamehua
1 rkl jääkylmää vettä

Täyte
500 g raparperinpaloja
2-3 rkl muscovadosokeria
2 kananmunaa
200 g sokeria
45 g vehnäjauhoja

Marenki
4 valkuaista
1 dl sokeria

Vaniljakastike
4 dl kuohukermaa
1/2 vaniljatanko
3 rkl sokeria
1 tl perunajauhoa
4 keltuaista
1 dl vispikermaa

  1. Valmista pohja. Yhdistä jauhot ja suola kulhossa. Leikkaa voi kuutioiksi ja lisää jauhoseokseen. Nypi kunnes seos muistuttaa kosteaa hiekkaa, jossa on muutamia herneen kokoisia rasvahiutaleita.
  2. Vatkaa kananmunan rakenne rikki haarukalla yhdessä veden ja sitruunamehun kanssa. Lisää sitruunankuoriraaste.
  3. Kaada munaseos hitaasti taikinan joukkoon ja sekoita vain niin kauan, että taikina tulee kosteaksi. Sen tulisi olla niin kiinteää, että siitä saa muodostettua pallon. 
  4. Kääri taikina muovikelmuun ja kaulitse tasaiseksi. Jäähdytä jääkaapissa ainakin puoli tuntia. 
  5. Kauli taikina jauhoitetulla alustalla. Jos taikina tarttuu kaulimeen kiinni, laita väliin kelmu ja jatka kaulimista. Siirrä piirakka- tai irtopohjavuokaan (itse käytin jälkimmäistä). Painele pohjalle ja reunoille, Painele haarukalla reikiä pohjaan ja esipaista 15 minuuttia 220 asteisessa uunissa. Siirrä ritilän päälle jäähtymään.
  6. Valmista täyte. Karamellisoi pannulla raparperinpaloja ja muscovadosokeria.
  7. Madalla uunin lämpötila 180-190 asteeseen. Vatkaa sähkövatkaimella kananmunat ja sokeri, kunnes seos sakenee. Lisää jauhot ja karamellisoidut raparperit ja sekoita hyvin. 
  8. Kaada täyte jäähtyneen piirakkapohjan päälle. Paista uunissa noin 30-40 minuuttia. Siirrä ritilän päälle jäähtymään.
  9. Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja vatkaa sokeri joukkoon muutamassa erässä. Peitä pinta kokonaan valkuaisvaahdolla pursottamalla tai levittämällä lusikan kuperalla puolella. Jatka paistamista uunin alatasolla noin 6 - 8 minuuttia, kunnes marenki on kauniin väristä. Anna jäähtyä.
  10. Valmista vaniljakastike. Kiehauta kerma ja vaniljatangon puolikas keskenään ja nosta kattila liedeltä. Anna kerman maustua noin 15 minuuttia. Poimi vaniljatanko pois ja halkaise se terävällä veitsellä leikkuulaudan päällä. Kaavi veitsellä tangon sisältä mustat siemenet ja lisää ne kermaan.
  11. Sekoita sokeri ja perunajauhot ja lisää seos vatkaten keltuaisten joukkoon. Vatkaa joukkoon myös vaniljakerma kahdessa erässä. Kuumenna seosta vatkaten kasarissa miedolla lämmöllä kunnes kastike sakenee. 
  12. Jäähdytä kastike ja sekoita lopuksi joukkoon vaahdotettu kerma. 



Vinkki: Taikina säilyy jääkaapissa 3 päivää, joten voit tehdä sen jo valmiiksi hyvissä ajoin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti