sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Tomaattikeitto tuoretomaateista




Olen tähän mennessä aina oikaissut ja tehnyt tomaattikeittoa purkkitomaatista. Sekin on ihan hyvää, mutta luulen, että tehtyäni kerran keiton alusta loppuun kunnon raaka-aineista paluuta vanhaan ei ole! Oikeista, tuoreista tomaateista tehtynä  keitto on ihanan raikasta, ei yhtään niin "tunkkaista" kuin purkkitavaran kanssa. Tämä on sellaista hyvän mielen ruokaa!:) Lämmittää mukavasti pimenevinä syksyn iltoina. 

Jos keittoa jää yli, se kannattaa pakastaa tai käyttää pitsoihin, patoihin tms.

Tomaattikeitto tuoretomaateista

4 hlölle

n. 1kg tomaatteja
loraus öljyä
4 valkosipulikynttä
1 sipuli
1 pieni makea chilipaprika
1 pieni punainen (suippo)paprika
3-4 rkl tomaattipyrettä
3-4 dl kasvislientä/fondia
suolaa, pippuria
½ dl tuoretta basilikaa

Pinnalle:
paahdettuja kurpitsansiemeniä
vuohenjuustoa

  1. Leikaa tomaattien yläpäähän ristiviilto. Laita tomaatit 1-2 minuutiksi kiehuvaan veteen. Kun kuori alkaa halkeilla, nosta tomaatit jäähtymään. Reikäkauha on tässä oiva apulainen. Kuori tomaatit ja poista kovat kannat. Leikkaa hieman pienemmäksi lohkoiksi.
  2. Pilko sipuli, valkosipulit, paprika ja chilipaprika pieneksi. Kuullota öljyssä kattilassa muutama minuutti, kunnes pehmenevät. Varo ruskistamasta!
  3. Lisää tomaatit kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla hiljalleen 10 minuuttia. Sekoita välillä. 
  4. Lisää joukkoon tomaattipyre ja kasvisliemi. Laita niitä sen mukaan, kuinka paksua/ohutta keittoa haluat. Huomioi, että haudutusvaiheessa nestettä katoaa jonkin verran ja keitto sakenee. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan (huomioi, että kasvisliemessä todennäköisesti on suolaa!)
  5. Keitä hiljalleen miedolla lämmöllä kannen alla 30 minuuttia.
  6. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekottimessa keitto tasaiseksi.
  7. Lisää silputtu basilika ja anna keiton vielä "pulpahtaa" kerran, älä keitä enää.
  8. Paahda kurpitsansiemenet kuivalla pannulla. Pilko vuohenjuusto pieneksi muruksi. 
  9. Laita keitto tarjoiluastiaan ja ripottele lisukkeet pinnalle. Tarjoa tuoreen leivän kera!

2 kommenttia: