keskiviikko 8. elokuuta 2012

Hampurilainen



Itse tehdyt hampparit on kyllä hyviä! Yleensä olemme ostaneet sämpylät valmiina, mutta nyt löysin uudesta Leivotaan -lehdestä kivan hampurilaissämpyläohjeen, jota piti tietenkin heti testata. Hyviä tuli! Sämpylät vaativat aika paljon kohottamisaikaa, mutta ovat muuten nopeita tehdä. Taikinasta tuli iso satsi kahdelle hengelle, joten tein kaikki valmiiksi ja pakastin osan heti tuoreeltaan. Itse tehden hampurilaisen kokoa voi säädellä oman mieltymyksen mukaan. Meillä on tapana grillata hampurilaiset amerikkalaiseen malliin, mutta toki nämä voi tehdä myös uunissa ja pannulla.

Hampurilaissämpylät

14-16 kpl

taikina:
3 dl maitoa
2 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
2 rkl sokeria
12-13 dl vehnäjauhoja

voiteluun:
muna
seesaminsiemeniä

  1. Sekoita maito ja vesi. Lämmitä neste reilusti kädenlämpöiseksi. 
  2. Sekoita kuivat aineet ja suurin osa vehnäjauhoista keskenään. Lisää neste ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikina on valmista, kun se ei enää tartu kulhon reunoihin kiinni ja siitä voi muodostaa pallon. 
  3. Anna kohota liinan alla 30 minuuttia. 
  4. Alusta taikina jauhoitetulla leivinpöydällä. Jaa taikina kahteen osaan ja rullaa molemmat osat pitkulaisiksi patukoiksi. Jaa patukat 7-8 osaan. Pyörittele taikinapalat sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. 
  5. Anna sämpylöiden kohota 15 minuuttia.
  6. Levitä sitten sämpylöiden päälle leivinpaperiarkki, nosta arkin päälle toinen uunipelti ja paina hiukan. Näin sämpylöistä tulee tasaisen pyöreitä ja litteämpiä. Nosta uunipelti ja leivinpaperi pois. 
  7. Anna kohota vielä 30 minuuttia. 
  8. Voitele sämpylät munalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
  9. Paista sämpylöitä 250 asteisessa uunissa keskitasolla noin 6-8 minuuttia eli kunnes ne saavat kauniin värin.

Usein teen pihvejä tällä ohjeella. 
Mutta tällä kertaa tein sipulikeittopussin ohjeella ja sopivat kyllä tosi hyvin hampurilaisiin:
 

Hampurilaispihvit

1 pss Blå Band Välimeren Sipulikeitto valkosipulilla -aineksia
1/2 dl vettä
1/2 dl korppujauhoja
400 g jauhelihaa
2 kpl kananmunia
  1. Sekoita keittoainekset kylmään veteen. Lisää korppujauho ja anna turvota.
  2. Sekoita seos jauhelihaan yhdessä kananmunien kanssa. Sekoita tasaiseksi massaksi.
  3. Muotoile pihveiksi.
  4. Grillaa kypsiksi tai kypsennä uunissa 200°C:ssa noin 12-15 min.

Tarjoa haluamiesi lisukkeiden kanssa, esim ketsuppi, majoneesi, salaatti, (suola)kurkku, tomaatti. Suosittelen kokeilemaan oikeaa cheddar-juustoa! Ne yksittäispakatut aamupalajuustotyyppiset maistuvat ihan kumilta aitoon verrattuna..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti