torstai 7. maaliskuuta 2013

Täytettyä kalaa ja kalasoppaa



Aina silloin tällöin tulee valmistettua kokonainen kala uunissa. Esivalmistelut sujuvat nopeasti ja lopputulos on yleensä mehevä ja herkullinen. Tällä ohjeella voi tehdä mitä kalaa vain. Tällä kertaa meillä oli nieriää, mutta yhtä hyvin tähän sopii niin lohi kuin siikakin.


Täytettyä kalaa uunissa


1 kokonainen kala
sormisuolaa
1 sitruuna
½ ruukkua tuoretta tilliä

  1. Huuhtele kala ja kuivaa se talouspaperilla. Tee kalan pintaan muutama viilto, jotta saat paremmin makua kauttaaltaan koko kalaan.
  2. Hiero reilusti suolaa joka puolelle, niin sisä- kuin ulkopintaankiin. Leikkaa pesty sitruuna siivuiksi ja laita kalan sisään. Laita muutama siivu myös ulkopintaan. Laita reilusti tuoretta tilliä kalan sisälle. 
  3. Paista 200 asteisessa uunissa, kunnes kala on kypsä eli noin 25 minuuttia. 

Jos kalaa jää yli, voit tehdä siitä vaikka kalasoppaa. Kalakeittoa voi tehdä myös tuoreesta kalasta tai esim. pakasteseistä.



Kalakeitto


Tähteeksi jäänyttä uunikalaa (tai tuoretta tai pakastekalaa)
perunoita (5-7 kpl)
pari porkkanaa
pala purjoa
tuoretta tilliä
vettä
2 dl kuohukermaa
suolaa, valkopippuria
loraus kalafondia

  1. Kuori ja pilko peruna, porkkana ja purjo kattilaan.
  2. Laita vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Mausta suolalla, valkopippurilla ja kalafondilla. Anna kiehua hiljalleen. Lisää kala, kun kasvikset ovat lähes kypsiä. Anna kiehua vielä hiljalleen, kunnes kasvikset ovat kokonaan kypsiä.
  3. Lisää lopuksi kerma. Kuumenna keitto ja anna kiehahtaa, mutta älä enää varsinaisesti keitä sitä. Lisää lopuksi tilliä reilusti. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää.
  4. Tarjoa tuoreen rieskan tai ruisleivän kera.

1 kommentti:

  1. Kiva, että laitoit tän kalakeiton tänne, pitää tehdä ehdottomasti pian itsekkin! :)

    VastaaPoista