perjantai 13. huhtikuuta 2012

Paahtopaistia juuresten ja lankkuperunoiden kera




Pääsiäisen aikoihin meillä tehtiin pitkästä aikaa naudan paahtopaistia. Kaveriksi tein lankkuperunoita ja paahdettuja juureksia. Kastike oli valitettavasti kaupan valmis jauheesta tehty punaviinikastike, joka oli melko järkyttävän makuista. Maistui pelkästään teolliselle, en voi suositella kenellekään. Meillä ei ollut tähän tarkoitukseen sopivaa punaviiniä (toisin kuin luulin) ja pyhänä ei ollut kuin pikku kauppa auki, jonka valikoimat nyt eivät ole kovin kummoiset. Tietääpähän ensi kerralla varautua paremmin! Onneksi muut komponentit olivat onnistuneita!:) 

Perunoita ja juureksia tein parin hengen satsin, koska ne ovat parhaimmillaan tuoreena. Paistia jäi vielä seuraavaan päivään.


Naudan paahtopaisti lankkuperunoiden ja paahdettujen juuresten kera


Paahtopaisti:

n. 1 kg naudan paahtopaisti
suolaa, pippuria
voita 
  1. Kuumenna paistinpannussa voi kullankeltaiseksi ja ruskista lihan pinta nopeasti kiinni joka puolelta.
  2. Nosta paisti ritilälle tai paistin kokoiseen uunivuokaan. Työnnä lihalämpömittari paistiin siten, että mittarin kärki on paistin paksuimman kohdan keskellä. Kypsennä paistia 125 asteessa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 astetta, jolloin paisti on sisältä vielä punainen, tai 60 astetta, jolloin paisti on keskeltä punerva ja pinnasta vähän harmahtava. Varaa paistoaikaa 1 1/4-1 1/2 tuntia kiloa kohden. Alhaisessa lämpötilassa liha kypsyy tasaisen punertavaksi.
  3. Hiero lihan pintaan suolaa ja mustapippuria ja kiedo paisti folioon. Anna paistin lämpötilan tasoittua 15 minuuttia.
  4. Tarjoa paahtopaisti lämpimänä tai kylmänä. Leikkaa poikkisyin ohuiksi viipaleiksi.

Lankkuperunat

isoja (rosamunda) perunoita  1 per syöjä
öljyä
suolaa
pari valkosipulinkynttä

  1. Pese perunat. Leikkaa perunoista isoja, tasapaksuja  "lankkuja".
  2. Paista perunoita öljyssä pannulla sen verran, että ne hiukan pehmenevät ja kypsyvät. Mausta suolalla ja pilkotulla valkosipulilla.  Vaihtoehtoisesti voit myös esikeittää perunoita. Varo, etteivät ne kypsy liikaa ja hajoa.
  3. Siirrä perunat sopivassa vuoassa uuniin paistin kaveriksi.
  4. Jos perunat eivät ole vielä kypsiä, kun paisti on valmis, nosta uunin lämpötila 200C siksi aikaa, kun liha vetäytyy.

Paahdetut juurekset

4 punajuurta
2 porkkanaa
hunajaa
suolaa, valkopippuria, cayennepippuria, kuivattua oreganoa tai muuta yrttiä

  1. Kuori juurekset ja pilko ne pieneksi 1 cm x 1 cm kuutioiksi.
  2. Paahda juureksia hetki paistinpannulla, mausta samalla hunajalla, suolalla, pippurilla ja yrteillä.
  3. Siirrä esikypsytetyt juurekset myös uuniin paistin ja pottujen kaveriksi. 
  4. Huom. punajuuri värjää kaiken, mihin se koskee. Eli jos et halua kaikkia ruokia punaiseksi, niin laita nämä uuniin erilliseen astiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti