keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Porkkanasämpylät


Näiden sämpylöiden salaisuus on porkkanasose. Tähteeksi jääneen soseen voi hyödyntää tässä tai keittää varta vasten oman. Taikina voi aluksi tuntua hankalalta käsitellä, koska se on aika löysää, mutta lopputuloksena on sämpylät, jotka ovat ihanan pehmeitä sisältä.


Porkkanasämpylät
20-24 kpl

5 dl maitoa
50 g hiivaa/1 pss kuivahiivaa
2 tl sokeria
1 ½ tl suolaa
4 dl porkkanasosetta ~ 4 isoa porkkanaa keitettynä
2 dl ruisjauhoja
9-10 dl sämpyläjauhoja
50 g margariinia tai voita

  1. Kuori ja keitä porkkanat vähässä vedessä. Soseuta.
  2. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon sokeri, suola, porkkanasose, ruisjauhot ja suurin osa sämpyläjauhoista. 
  3. Lisää rasva ja alusta taikina käsin tai koneessa. Lisää samalla sämpyläjauhoja sen verran, että taikina irtoaa astiasta ja siitä muotoutuu pehmeä kiinteä pallo. 
  4. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinan alla peitettynä. Vaivaa kohonneesta taikinasta jauhoitetulla alustalla tanko, jaa se 20-24 osaan ja leivo sämpylöiksi. Nosta sämpylät pellille leivinpaperille ja kohota hyvin.
  5. Voitele kohonneet sämpylät maidolla.
  6. Paista 225C uunin keskitasossa noin 12 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti