keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

VappumunkitVappu lähestyy ja on aika miettiä, mitä ihania herkkuja syödään. Meidän perheen perinteeseen kuuluu siman ohella tuoreet munkit. Nämä ovat niin herkullisia: sisältä pehmeitä, pinnalta rapeita ja sokerisia, nam!:)

Vappumunkit
12-18 kpl

½ annosta peruspullataikinaa

paistamiseen:
litra rypsiöljyä tai vastaava määrä munkkirasvaa

pinnalle:
sokeria

 1. Valmista pullataikina ohjeen mukaan. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi (vajaa tunti).
 2. Leivo taikinasta pitkä tanko ja jaa se 12-18 osaan siitä riippuen, minkä kokoisia munkkeja haluat paistaa. Huomioi, että munkit kasvavat sekä kohottamisen että paiston yhteydessä, joten tee niistä tässä vaiheessa haluamaasi munkkikokoa pienempiä. Jätä taikinasta pieni nokare koekappaleeksi paistovaiheeseen.
 3. Pyöritä taikinasta käsiesi välissä pyöreitä pullia.
 4. Tökkää sormi pullan läpi ja pyöritä kunnes saat keskelle haluamasi kokoisen reiän.
 5. Kohota liinan alla n. 30 minuuttia.
 6. Laita laakeaan kattilaan öljyä sen verran, että munkit eivät kelluessaan pääse koskettamaan pohjaa. Kuumenna öljy 180 asteiseksi. Itse käytän paistomittaria, mutta selviät ilmankin; kun öljy alkaa “liikkua” ja siitä alkaa nousta vähänkään höyryä, on aika vääntää lieden tehoa pienemmälle ja kokeilla pienellä taikinanpalalla. Öljy on oikean lämpöistä, kun pikkumunkki paistuu kypsäksi minuutissa. Liian kylmässä öljyssä munkki painuu kattilan pohjalle. Liian kuumassa öljyssä pinta tummuu ennen kuin munkki ehtii kypsyä sisältä.
 7. Nosta munkki öljyyn varovasti käsilläsi. Paista koosta riippuen 2-4 munkkia kerrallaan. Kun ensimmäinen puoli on ruskistunut kunnolla, käännä munkki esimerkiksi reikäkauhalla toisinpäin. Kun kumpikin puoli on kypsynyt, nosta reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle. Rinkilät voit onkia öljystä myös haarukalla.
 8. Imeytä paistetun munkin pinnalta ylimääräinen rasva siten, että aseta kulhon pohjalle pari kerrosta talouspaperia. Kierittele munkkia kulhon pohjalla niin, että öljy imeytyy paperiin joka puolelta.
 9. Sokeroi tuoreeltaan, jolloin sokeri tarttuu helpoiten munkin pintaan. Jos aiot pakastaa munkkeja, jätä sokerointi tässä vaiheessa väliin ja tee se vasta juuri ennen tarjoamista.

3 kommenttia:

 1. Jee! Kiitos ohjeesta, tuli tarpeeseen ;)

  VastaaPoista
 2. Ollos hyvä! Parhaimmillaan ovat tuoreena, nam!:)

  VastaaPoista
 3. Olen muuten itse tehnyt samantien koko pullataikinan verran ja tehnyt siitä toisesta puolikkaasta näitä omenamunkkeja:

  http://tuulihattujapilttitossu.blogspot.com/2012/04/omenamunkit.html

  VastaaPoista