sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Lammaspata


Tätä mureaa lammaspataa kelpaa tarjota vaikka pääsiäisenä. Pata vaatii paljon aikaa valmistuakseen, mutta on kyllä kaiken vaivan väärti. Liha suorastaan sulaa suuhun, nam! Ei sovi siis hetken mielijohteeseen..;)

Pääsiäisen lammaspata


reilu 1kg lampaan paisti

Marinadi:
oman maun mukaan valkosipulia, tuoretta rosmariinia ja minttua (kuivattukin käy), öljyä

½-1 plo punaviiniä
loraus kasvisfondia
vettä
(tarvittaessa suolaa)

  1. Jos käytät pakastettua lammasta, ota paisti hyvissä ajoin sulamaan. (1-2 päivää ennen marinointia)
  2. Marinointi: Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Valkosipulia ja yrttejä saa olla reilusti. Hiero marinadi lihan pintaan ja laita isoon pakastepussiin (minigrip) kokonaisena. Kaada loputkin marinadit pussiin ja hölskyttele. Laita vuorokaudeksi jääkaappiin. Kääntele välillä, jotta liha marinoituu tasaisesti.
  3. Seuraavana päivänä: Ota liha lämpenemään vähintään puoli tuntia ennen kypsentämistä. Laita liha kuumaan pataan, anna ottaa vähän väriä pintaan. Kaada pataan punaviini ja loraus kasvislientä. Jatka tarvittaessa vedellä siten, että lihan pinta peittyy lähes kokonaan.
  4. Anna lihan kypsyä rauhassa kannen alla 150C uunissa vähintään 4 tuntia. Meillä liha oli 6 tuntia uunissa ja se oli niin mureaa, että liha hajosi kun vähän hipaisi kauhalla! 
  5. Tarjoa esim. kermaperunoiden kera. 
Kermaperunat


kattilallinen perunoita
kermaa
suolaa
parmesaania

  1. Esikeitä perunat lähes kypsiksi. Tämä ei ole pakollista, mutta nopeuttaa kypsymistä.
  2. Leikkaa ohuiksi siivuiksi ja lado voideltuun uunivuokaan. 
  3. Kaada päälle kermaa siten, että perunat lähes peittyvät. Raasta parmesaania pinnalle.
    Kypsennä 200C uunissa noin 30 min tai kunnes kerma imeytyy perunoihin.Jos lammasta jää yli, siitä voi tehdä esimerkiksi herkullista salaattia seuraavana päivänä:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti