keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Täyteläinen Sacher-moussekakku



Nyt on pakko sanoa heti kärkeen, että kuva ei tee kyllä yhtään oikeutta tälle kakulle! Kuva on napattu hirveässä kiireessä ja kakussa ei ole koristeita (tulivat tilaajan puolesta). Olisi ollut ihana saada kuva leikatusta kakkupalasta, koska siinä olisi näkynyt eri kerrokset tosi hyvin. 

Sain kaverilta valmiin reseptin ja toiveen, josko minä voisin sen toteuttaa. Voin kertoa, että oli kyllä erittäin mielenkiintoinen ja haastavakin tehtävä, mutta kunnialla selvisin. Tämä ei siis todellakaan ole mikään hetken mielijohteessa leivottava kakku! :D Oli todella kivaa tehdä välillä vähän haasteellisempaakin kakkua ja ennen kaikkea huomata, että pystyy siihen. Varsinaista kakkua en ollut itse syömässä, mutta maistelin pohjaa ja täytteitä tehdessä ja ainakin pohja oli ehkä maailman parasta suklaakakkua, mitä olen syönyt. Ehdottomasti tulen käyttämään tämän kakun osia jatkossakin hyödyksi jossain muodossa! Ja tässä sitten itse resepti (alkuperäiseen, klik):


Sacher-moussekakku

12–15 hengelle

Pohja:
200 g huoneenlämpöistä voita
1 dl  sokeria
9–10 keltuaista 
175 g tummaa suklaata
2 ½ rkl kaakaojauhetta
7–8 valkuaista
1 dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoa
1/2 rkl leivinjauhetta

Kostutukseen:
1 dl sokeroitua kahvia, aprikoosilientä tai konjakki-kahviseosta

Aprikoosisurvos:
1 pss (á 200 g) kuivattuja aprikooseja
1/2 l vettä

Aprikoosikreemi:
2 ½ dl valmista aprikoosisosetta
3/4 dl sokeria
2 kananmunaa
4–5 keltuaista
1 ½ liivatelehteä
190 g huoneenlämpöistä voita

Suklaamousse:
1 ¾ dl maitoa
2 liivatelehteä
225 g tummaa suklaata (70 %)
3 ¾ dl kuohukermaa

Suklaakuorrute:
2 ½ dl kuohukermaa
225 g tummaa suklaata (70 %)
50 g huoneenlämpöistä voita

  1. Vaahdota voi ja sokeri. Vaahdota joukkoon keltuaiset pienissä erissä. Sulata paloiteltu suklaa vesihauteen päällä ja lisää sekaan kaakaojauhe.
  2. Valmista marenki. Vaahdota valkuaiset ja lisää loppuvaiheessa sokeri 2–3 erässä vaahdon sekaan. Jatkaa vatkaamista, kunnes vaahto on sileää ja kiiltävää. Yhdistä voi-sokeri-keltuais-suklaaseokseen ensin marenkivaahto ja sitten keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe. 
  3. Levitä seos tasaiseksi kerrokseksi pellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa noin 10–20 minuuttia. Tarkkaile pohjaa säännöllisesti, mutta älä avaa uunia turhaan. 
  4. Keitä aprikooseja vedessä, kunnes vesi on lähes haihtunut. Ota sivuun pari kauneimmin turvonnutta yksilöä koristelua varten ja soseuta loput tasaiseksi. Anna soseen jäähtyä ja laita peitettynä jääkaappiin. 
  5. Valmista aprikoosikreemi. Pane liivatteet likoamaan kylmään veteen. Pane kaikki muut aprikoosikreemin ainekset paitsi voi kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Lisää kuumaan seokseen pehmenneet liivatteet ja jäähdytä seos jäävesihauteessa kädenlämpöiseksi. Soseuta sitten sauvasekoittimella joukkoon voi. 
  6. Kokoa kakku. Leikkaa jäähtyneestä kakkupohjasta kakkurengasta apuna käyttäen kaksi, reunoiltaan kakkurengasta halkaisijaltaan noin senttiä pienempää pohjakiekkoa. Kostuta  pohjat kevyesti ja levitä aprikoosihilloke alemman pohjan päälle noin sentin paksuiseksi kerrokseksi. Aseta toinen pohja sen päälle. Levitä sitten aprikoosikreemi ylemmän pohjan päälle sentin paksuksi kerrokseksi lastan avulla. Nosta peitettynä pakastimeen siksi aikaa, kun valmistat suklaamoussen. 
  7. Kiehauta maito. Liota liivatteet kylmässä vedessä pehmeiksi ja lisää ne kuivaksi puristeltuna kuumaan maitoon paloitellun suklaan kanssa. Soseuta sauvasekoittimella, kunnes saat aikaan tasaisen, kastikemaisen seoksen. Anna jäähtyä. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi ja lisää se kahdessa tai kolmessa erässä, mieluiten nuolijalla tai lastalla nostellen seokseen.
  8. Nosta kakkupohja pakasteesta keskelle kakkurengasta ja kaada suklaamousse kakkurenkaaseen varovasti, niin että se täyttyy reunoilta ja päältä. Jäädytä pakastimessa noin 3 tuntia.
  9. Valmista suklaakuorrute. Kiehauta kerma ja kaada se kulhoon paloitellun suklaan päälle. 
  10. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää lopuksi voi nokareina ja sekoita rauhallisesti esimerkiksi lastalla. Näin vältät ilmakuplien muodostumisen. Käytä heti. Kuorruta jähmeä kakku joko kokonaan tai pelkästään yläpinnaltaan.
  11. Anna kakun sulaa peitettynä jääkaapissa ennen tarjoilua. Koristele säästämilläsi liotetuilla aprikooseilla ja anna seisoa huoneenlämmössä noin puoli tuntia ennen tarjolle nostamista.

Vinkit: 

  • Sacherin voi täyttää aprikoosikreemin sijaan myös pelkällä aprikoosisoseella, jolloin valmistusaika lyhenee. Täytteeksi sopivat myös vadelma- tai mansikkahillo.
  • Punnitse kaikki aineet valmiiksi ja lue resepti huolella läpi. Laita uuni kuumenemaan ensimmäiseksi ja valmistele pellit paistoa varten.
  • Voit paistaa pohjan myös kakkuvuoassa tai -renkaassa. Paistolämpötila on tällöin 175 astetta ja paistoaika 50–60 minuuttia. 
  • Valmista mousse vasta, kun kakkujen sisäosat on koottu ja ne ovat jähmettyneet hyvin pakastimessa. Kakkujen sisäreunaan kannattaa ensin valaa  noin 1–2 mm kerros moussea ja jähmettää se pakastimessa. Näin löysähkö mousse ei valu kakkurenkaista ulos. Kun ensimmäinen kerros on hyvin jähmettynyt, valetaan kakkurenkaat tai vuoat täyteen moussea ja pakastetaan.
  • Jos haluat edistyä leipurina, hanki raaka-aineiden mittaamiseen keittiövaaka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti