Saimme käydä luvan kanssa omenavarkaissa naapurissa, koska heidän omenapuunsa notkuu omenista. Meidän oma puu ei ole vielä tehnyt yhtään hedelmää. Saimme myös vanhempieni puista monta kiloa saaliiksi. Omput ovat parhaita sellaisenaan, mutta ei niitä pysty ihan kilotolkulla syömään tuoreena, joten osa pitää säilöä talven varalle. Muutaman kilon laitoin ihan sellaisenaan pakkaseen. Pilkoin siis omenat lohkoiksi, ripsautin päälle hieman sitruunamehua ja aavistuksen verran sokeria ja laitoin sopivan kokoisina annoksina pakkaseen. Sieltä niitä on kätevä sitten ottaa vaikka piirakkaan tai jogurtin/rahkan sekaan.
Meillä ei kyllä tule kauheasti syötyä hilloja, mutta tein kuitenkin osan myös soseeksi. Lapsille se kyllä maistuu vaikka pannarin kanssa. :)
Tässä perinteisen omppusoseen resepti.
Helppo omenasose
2 kg soseutettuja omenia
(noin 2,5 kg käsittelemättömiä omenoita)
2 dl vettä
(1 sitruunan mehu)
1 kg hillosokeria
- Pese omenat huolellisesti, kuori ja poista siemenkodat.
- Höyrytä omenalohkot pehmeiksi vesitilkassa ja survo soseeksi. Punnitse sose.
- Lisää vesi, sitruunasta puristettu mehu ja hillosokeri.
- Keitä sosetta 10 minuuttia välillä sekoittaen. Varo kuumaa sosetta ja pienennä tarvittaessa lämpöä.
- Kaada sose puhtaisiin, kuumiin lasitölkkeihin, puhdista lasitölkin reunat ja sulje tölkit.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti