maanantai 15. syyskuuta 2014

Parsapiirakka





Kevät on kyllä parsan kulta-aikaa, mutta laitetaanpa tämän herkullisen piirakan ohje muistiin ensi kevättä varten. Parsaa saattaa kyllä löytyä hyvinvarustelluista ruokakaupoista myös muulloinkin. Ja miksipä ei tämä toimisi myös jonkun muun kasviksen kanssa? Pohja oli ainakin mukavaa vaihtelua perinteiseen verrattuna, joten kokeiluun menee myös myöhemminkin. Pinaatti voisi sopia tähän? Ohje on Maku-lehden numerosta 3/2014.


Parsapiirakka


Pohja
30 g pinjansiemeniä
100 g voita
25 g parmesaania raastettuna
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 rkl kylmää vettä

Täyte
400-500 g vihreää parsaa
150 g ranskankermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 isoa/3 pientä munaa
75 g parmesaania raastettuna
3 rkl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna
2 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
½ tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Pinnalle 
20 g pinjansiemeniä

Lisäketomaatit
200 g minitomaatteja
ripaus suolaa ja sokeria
mustapippuria
tilkka öljyä

  1. Tee taikina muutama tunti ennen paistamista: Paahda pinjansiemenet (myös koristeeksi tulevat) vaaleanruskeiksi kuivalla pannulla. Anna jäähtyä. Nypi kylmä, paloiteltu voi, parmesaani, jauhot ja suola kulhossa murumaiseksi seokseksi. Sekoita pinjansiemenet taikinaan. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina litteänä levynä kelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin 2 tuntia.
  2. Kuori parsat ja keitä ne melkein kypsiksi (n. 5min) suolalla ja sokeriripauksella maustetussa vedessä. Laita parsat siivilään ja jäähdytä kylmällä vedellä. Valuta.
  3. Puolita parsat. Leikkaa tyvipuolen palat puolen sentin viipaleiksi. 
  4. Sekoita ranskankerma ja tuorejuusto keskenään. Lisää munat, parmesaani, yrtit ja mausteet. 
  5. Kauli taikina ( halk. 26cm) piirakkavuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. 
  6. Kaada päälle juustoseos. Kypsennä 200-asteisessa uunissa n. 25 min, kunnes täyte on melkein hyytynyt. 
  7. Lisää parsapalat ja -tangot täytteen päälle. Jatka paistamista n. 15 min, kunnes täyte on täysin hyytynyt ja saanut väriä. 
  8. Puolita tomaatit leivinpaperille pellille. Mausta ne ja valuta päälle tilkka öljyä. Paista 200 asteisessa uunissa noin 10 min. 
  9. Koristele pinjansimenillä ja tomaateilla. Tarjoa haaleana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti