Olen jo kauan kauan haaveillut, että osaisin itse leipoa täydellistä leipää. Nyt minusta tuntuu, että vihdoinkin olen löytänyt reseptin siihen! Päältä rapeakuorista, sisältä unelman pehmeää - täydellistä maalaisleipää! :) Tämä ohje on perusohje, jota on helppo muokata mieleisekseen lisäämällä esim. yrttejä, juustoa, siemeniä, pähkinöitä jne, mitä milloinkin tekee mieli. Rapean kuoren salaisuus on hyvin yksinkertainen: alkuun uuni laitetaan todella kuumalle ja uunin pohjalla vesiastia, joka muodostaa höyryä. Lopuksi lasketaan lämpötilaa, jolloin leipä saa kypsyä sisältä pehmeäksi.
Ohje löytyi uusimmasta Leivotaan -lehdestä (loka-joulukuu2012).
Maalaisleipä
6 dl vettä
50 g (tuore)hiivaa
2 rkl öljyä
2 tl suolaa
12-13 dl vehnäjauhoja
- Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi 37 asteeseen. Liuota hiiva veteen ja sekoita.
- Lisää joukkoon öljy, suola ja lähes kaikki jauhot. Säästä hiukan jauhoja leipomista varten. Alusta taikinaksi. Huom. Taikina on tässä vaiheessa aika löysää (eli tulee pehmeä sisus leivälle).
- Anna taikinan kohota leivinliinan alla noin 45 minuuttia.
- Alusta taikinaa jauhoitetulla alustalla. Muotoile taikinasta kaksi soikeaa tai pyöreää leipää. Nosta leivät leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Anna kohota liinan alla noin 40 minuuttia. Tee terävällä veitsellä muutamia viiltoja leipiin ja ripottele päälle hiukan jauhoja.
- Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Laita uunin pohjalle vesiastia. Näin saat leipiin rapean kuoren.
- Paista leipiä uunin alatasolla noin 10 minuuttia.
- Ota vesiastia uunista ja alenna uunin lämpötilaa 180 asteeseen. Paista leipiä vielä 20-30 minuuttia.
- Anna jäähtyä ritilän päällä, älä peitä jäähtyviä leipiä liinalla.
Mmm, kuulostaapa hyvältä! Täytyy testata kun ehtii! -Jope
VastaaPoistaTätä aion ehdottomasti tehdä toistekin! Myös patongit ohjeella ja vaikka valkosipulilla vois olla melko hyvää...
VastaaPoistaPitääpä vinkata herralle, se meillä tykkää tehä leipää!
VastaaPoista