torstai 30. huhtikuuta 2015

Pikamunkit





Haluatko tehdä munkkeja vapuksi, mutta aika on kortilla? Tässä ihan loistava ohje kiireiselle leipurille! :) Aikaa menee noin tunti, joten hellan ääressä ei tarvitse viettää aikaa tunti tolkulla. Vielä ehtii siis hyvin täksi vapuksi pyöräyttää tuoreet munkit! :) Alkuperäinen ohje on täällä Pullahiiren leivontanurkassa. Taikinasta tulee munkkeja 10-12 kpl, mikä on ainakin meidän perheelle sopiva määrä. Halutessasi voit toki tuplata määrän. Pullahiiri käyttää täytteessä vadelmahilloa, mutta minä laitoin syksyllä tekemääni uuniomenahilloa

Tämän ohjeen myötä haluan toivottaa hyvää vappua kaikille lukijoille! :)


Kiireisen emännän pikamunkit:
Rahkamunkit kardemummalla

(10 -12 kpl)

50 g voita
250 g vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/3 tl ruokasoodaa
1-2 tl kardemummaa
50 g sokeria
150 g maitorahkaa
2 kananmunaa
1/2 dl maitoa
(noin 1-2 dl erikoishienoa sokeria munkkien kierittelyyn)

Paistoon
1-2 litra ruokaöljyä

Täyte
Haluamaasi hilloa

  1. Sulata voi. Mittaa kaikki ainekset sulatetun voin kanssa kulhoon, maitoa luukuunottamatta. Vatkaa ainekset hyvin sekaisin. Lisää maito vähitelen joukkoon ja sekoita hyvin, tasaiseksi massaksi.
  2. Kuumenna paistoöljy pienessä kattilassa noin 170 asteiseksi. Nosta jäätelökauhalla tai parilla lusikalla munkkitaikinaa kuuman öljyn joukkoon ja paista noin 2-3 minuuttia per puoli (munkkien koosta riippuen). Nosta valmiit munkit hetkeksi talouspaperin päälle valumaan.
  3. Laita hillo pursotuspussiin, jossa on täyttötylla. Paina tylla munkin sisään ja purista hieman hilloa jokaisen munkin sisälle. 
  4. Kierittele sen jälkeen sokerissa. 
  5. Herkuttele tuoreilla ja ihanan pehmeillä pikamunkeilla.


Huomioi hieman alempi paistolämpötila ja hieman pidempi paistoaika kuin tavallisten munkkien kanssa. Ensimmäinen munkki kannattaa halkaista ja katsoa, että se on kypsä. Näin pystyy hyvin arvioimaan munkkien tarkemman paistoajan.


Vinkki! Voit hyvin maustaa munkkitaikinan kardemumman sijaan esimerkiksi vaniljalla, tai raastetulla sitruunan kuorella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti