Sain taannoin ystävältä vinkin tästä fantastisesta leipäohjeesta. Ekasta kokeilusta onkin jo vierähtänyt aikaa ja ajattelin nyt teillekin vinkata erittäin helppotekoista sämpylöistä. Löydät reseptin myös täältä. Leipomisen iloa! :)
Fantastinen leipä
5 dl kädenlämpöistä vettä
1 dl maitoa
25 g hiivaa (1/2 pakettia)
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
12 1/2 dl vehnäjauhoja
vehnäjauhoja leipomiseen
- Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Kaada sekaan vähän maitovettä. Sekoita puuhaarukalla, kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä.
- Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia.
- Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.
- Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan.
- Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.
- Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille.
- Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen.
- Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti