sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Runebergin tortut



Runebergin päivää vietetään 5.2.
Siitä on jo useampi vuosi aikaa, kun tein ensimmäisen kerran runebergintorttuja. Edelliskerrastakin on nyt kulunut jo muutama vuosi ja päätin, että tänä vuonna teen leivokset taas itse. No, ongelmaksi osoittautui se, etten löytänyt käyttämääni ja hyväksi havaitsemaani reseptiä mistään! Ei auttanut muu kuin ryhtyä googlailemaan ja toivomaan parasta, että hyvä ohje löytysi. Aika pian kävi ilmi, että tästä leivonnaisesta on todella monta versiota. Tämä tekemäni on sovellus parista eri ohjeesta. Tarkoituksella jätin alkoholin ja karvasmanteliaromin pois, koska ajattelin että näin Pilttitossukin voisi näitä huoletta syödä. Näistä tuli ihan hyviä, mutta jäin sitten kuitenkin kaipaamaan jotain kostuketta eli olisiko ratkaisu kuitenkin löytynyt siitä alkoholista? Mene ja tiedä, ensi vuonna sitten sovelletaan taas lisää. :) 

Runebergin tortut

12 kpl

200 g voita huoneenlämpöisenä
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
2 dl mantelijauhetta
1,5 dl piparkakkuja hienoksi jauhettuna
1 dl korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

1 dl vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
½-1 rkl sitruunamehua/vettä

  1. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.
  2. Lisää munat yksitellen joukkoon.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon.
  4. Jaa taikina esim. muffinssipellin koloihin (itse käytin Ikean peltiä, joka on kapea ja korkea) tai vastaaviin vuokiin.
  5. Paista leivoksia 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Kumoa hieman jäähtyneet leivokset ylösalaisin, jätä pohja päällimmäiseksi. 
  6. Lusikoi jäähtyneen leivoksen päälle vadelmahilloa.
  7. Sekoita tomusokeri ja sen verran sitruunamehua/vettä, että saat pursotettavaa kuorrutetta. Laita seos esim pieneen minigrip-pussiin, leikkaa pieni reikä kulmaan ja pursota vadelmahillon ympärille rengas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti