lauantai 3. maaliskuuta 2012

Omenahyve ja vaniljakastike


Omenahyvettä, nam! Ei nyt ihan Katri Antellin omenahyvettä, mutta todella ihanaa kuitenkin! Tämä on taas niitä leipomuksia, joiden pitäisi malttaa antaa tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Huom. pitäisi!;) Resepti on alunperin Pirkka-lehdestä (täällä).
 

Omenahyve ja vaniljakastike

 
Pohja
1 pkt (400 g) murotaikinaa (pakaste)
                     
Täyte
1 dl                vettä
1 dl                sokeria
1                    kanelitanko
1/2                 sitruunan mehu
1 1/2 kg         happamia omenoita (esim. Jonagold)
                     
Päälle
4                    valkuaista
1 dl                sokeria
                      
Kastike
2 tlk (à 2 dl)   kevytkermaa
1/2                 vaniljatanko
3 rkl               sokeria
1 tl                 perunajauhoa
4                    keltuaista
1 dl                vispikermaa


  1. Kauli sulanut taikina pyöreäksi levyksi ja nosta se voidellun piirakkavuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle ja reunoille. Pane pohja jääkaappiin kovettumaan.
  2. Kiehauta vesi, sokeri ja kanelitanko tilavassa leveäpohjaisessa kattilassa tai paistokasarissa. Nosta kattila liedeltä ja lisää sitruunanmehu.
  3. Poista omenoista siemenkodat ja kuori omenat. Leikkaa ne ohuiksi 1/2 sentin lohkoiksi ja sekoita liemeen tummumisen estämiseksi. Keitä omenalohkoja sokeriliemessä kovalla lämmöllä koko ajan sekoittaen 10 - 15 minuuttia, kunnes ne pehmenevät, osin soseutuvat ja irtonainen liemi häviää. Nosta kattila liedeltä ja anna seoksen hieman jäähtyä. Pistele kovettunut pohja haarukalla ja levitä omenahilloke pohjalle. Kypsennä 200 asteessa uunin alimmalla tasolla 20 minuuttia.
  4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja vatkaa sokeri joukkoon muutamassa erässä. Peitä pinta kokonaan valkuaisvaahdolla pursottamalla tai levittämällä lusikan kuperalla puolella. Jatka paistamista uunin alatasolla noin 6 - 8 minuuttia, kunnes marenki on kauniin väristä. Anna jäähtyä.
  5. Valmista vaniljakastike. Kiehauta kevytkerma ja vaniljatangon puolikas keskenään ja nosta kattila liedeltä. Anna maidon maustua noin 15 minuuttia. Poimi vaniljatanko pois ja halkaise se terävällä veitsellä leikkuulaudan päällä. Kaavi veitsellä tangon sisältä mustat siemenet ja lisää ne kermaan.
  6. Sekoita sokeri ja perunajauhot ja lisää seos vatkaten keltuaisten joukkoon. Vatkaa joukkoon myös vaniljakerma kahdessa erässä. Kuumenna seosta vatkaten kasarissa miedolla lämmöllä kunnes kastike sakenee. Jäähdytä kastike ja sekoita lopuksi joukkoon vaahdotettu kerma. Tarjoa omenahyve jälkiruoaksi vaniljakastikkeen kanssa.

1 kommentti:

  1. Nyt herahti vesi kielelle! Tätäkin on kyllä pakko kokeilla joskus!

    VastaaPoista