perjantai 1. kesäkuuta 2012

Sokerikakkupohja



Kävin muutama vuosi sitten kakkukurssilla. Siellä sai todella hyviä vinkkejä miten leivotaan täydellinen kakkupohja. Tällä ohjeella onnistuu joka ikinen kerta. Sama ohje löytyy myös Ulla Svenskin kirjasta "Unelmakakut".

Sokerikakkupohja


munia 1 kpl/3 hlöä
sokeria
jauhoja
leivinjauhetta

Kakkupohjien teossa noudatan nykyään grammamääriä, eli täydellisen kakkupohjan salaisuus on puhdas matematiikka:

  • Laita vatkauskulho grammapuntarille ja riko kananmunat siihen. Näin tiedät munien painon. 
  • Kerro se kertoimella 0,7. Näin saat sokerin ja jauhon määrän.
  • Eli jos munat painavat 300g, kakkuun tulee 300 x 0,7 = 210 g sokeria ja 210 g jauhoja. 
  • Jauhojen joukkoon voi lisätä teelusikallisen leivinjauhetta.
  • Kakun koko riippuu juhlijoiden määrästä ja muusta tarjottavasta. 1 muna/2-3 hlöä.

  1. Voitele (irtopohja)vuoka margariinilla ja jauhota korppujauhoilla.
  2. Käytä huoneenlämpöisiä kananmunia. Käytä mahdollisimman hienoa sokeria, esim. Siro-sokeria.
  3. Vatkaa munat ja sokeri hyvin kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahto on sopivaa, kun teet vatkaimella kuvion vaahdon pintaan ja se ei heti häviä siitä vaan pysyy valumatta. Älä vatkaa liikaa.
  4. Sekoita ja siivilöi jauhot keskenään. Käytä mahdollisimman hienojakoisia jauhoja. Jos muna-sokerivaahto on hyvin vatkattu, leivinjauhetta ei välttämättä tarvitse. Sihtaa jauhot siivilän läpi massaan samalla nuolijalla nostellen. Älä vatkaa lujaa, äläkä kopsuttele vatkaimia kulhon reunaan, ettei kuohkeus häviä!
  5. Täytä kaksi kolmasosaa vuoan tilavuudesta.
  6. Paista kakkupohjaa 175 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Muista, että uuneissa on eroja ja oman uunisi paistoajan opit vain kokeilemalla! Meidän uunissa esimerkiksi riittää kiertoilmalla 150 astetta ja 30 minuuttia.
  7. Älä avaa uuninluukkua ensimmäisen puolen tunnin aikana, ettei kakku lässähdä!
  8. Kakku kannattaa paistaa täyttöä edellisenä päivänä, jotta se ehtii tiivistyä, eikä murene helposti leikattaessa.
  9. Kakkua täyttäessäsi käännä pohja päällimmäiseksi, jotta saat tasaisemman pinnan mihin tehdä koristelu.

2 kommenttia:

  1. Täytyypä kokeilla tällä ohjeella ensi kerralla, mulla nimittäin meinaa aina kakkupohjat lätsähtää!

    VastaaPoista
  2. Mullakin lässähti ennen, mutta eipä tee sitä enää tämän ohjeen myötä!

    VastaaPoista